Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Bulvár

Rowling ellen fordulnak liberális rajongói?


J.K. Rowling egy seregnyi liberálist teremtett – akik most ellene fordulnak – ez a felütése a New Statesman cikkének, amely a bestselleríró és rajongóinak kapcsolatát vizsgálta meg egy kicsit tüzetesebben. A Harry Potter-széria mindig is híres volt arról, hogy egy egész nemzedéknyi gyereknek tanította meg a tolerancia fontosságát, az elnyomottak védelmét, azt, hogy érdemes kiállnunk saját magunk és társaink mellett, a mára már felnőtt rajongók között viszont jócskán vannak olyanok, akik bár még mindig imádják a rowlingi varázsvilágot, szerzőjüket már közel sem annyira. 

Egy bizonyos korosztálynak (jellemzően az Y generáció tagjai sorolhatók ide) Harry Potter világa mindig is létezett – lényegében beleszülettek a rowlingi varázsvilágba, és gyakran a könyv szereplőivel együtt nőttek fel. A lap által megszólaltatott rajongók között van olyan, aki mindegyik kötetet tizennégyszer olvasta, és naponta órákat tölt azzal, hogy a közösségi oldalára képeket és idézeteket posztolgasson. Ez viszont nem jelenti azt, hogy magát Rowlingot is kedvelné. Egy Alice néven emlegetett lány például úgy gondolja, hogy szerinte Rowling gyönyörű dolgokat írt a Harry Potterben, az író viszont a való életben nem eszerint él. Rowling például 2007-ben jelentette be, hogy az egyik kulcsszereplő, Albus Dumbledore meleg. A rajongóknak csak az volt fura, hogy erre sem a könyvekben, sem a filmekben, sem a színdarabban soha semmi utalás nem történt. Amikor a Legendás állatok 2. rendezője, David Yates február elején közölte, hogy a filmben Dumbledore nem lesz „egyértelműen” meleg, akkor sokan számon kérték ezt az írónőn, mire ő azzal próbálta lecsillapítani a kedélyeket, hogy a további három Legendás állatok-film valamelyikében coming outol majd a későbbi roxforti igazgató. A rajongók nemcsak azért húzták fel magukat, mert úgy érzik, hogy a sokszínűség megjelenítése igenis fontos, hanem azért, mert ezt a leckét épp Rowling tanította meg nekik. 

Egy teljes generáció nőtt fel úgy, hogy a Harry Potterből sajátították el a liberális értékeket (volt olyan politikai elemző, aki egyenesen úgy vélte, hogy a korábbi amerikai elnök, Barack Obama megválasztásában a sorozatnak „kicsi, de nem elhanyagolható szerepe” volt), és sokan a könyvből értették meg, mit jelent valójában a diszkrimináció, mi az a rasszizmus, miért fontos küzdeni ezek ellen, és alapvetően miért fontos a kisebbségek védelme. A rajongóknak már az sem tetszett, amikor Rowling 2017 decemberében közölte, hogy igazán boldog, amiért Johnny Depp játssza el Grindelwaldot a Legendás állatok filmváltozatában. 

Deppet épp akkor vádolta meg az exfelesége, Amber Heard családon belüli erőszakkal, és bár később megegyeztek, a Harry Potteren felnőtt nemzedék nehezen tudta megemészteni a filmkészítők választását, és volt, aki egyenesen arculcsapásként értékelte Rowling akkori nyilatkozatát. A New Statesman szerint nem kizárt, hogy nagy csata zajlik majd Rowling és a Warner Bros között, mire egy nyíltan meleg Dumbledore helyet kaphat a filmvásznon, csakhogy épp Rowling volt az, aki azt tanította az olvasóinak, hogy ezeket a csatákat érdemes megvívni.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular