Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Harry Potter varázsköpönyege a valóságban

A 3D nyomtatásnak köszönhetően immáron otthon is készíthetők láthatatlanná tevő műanyag „köpenyek” – jelentették be májusban az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói. Szintén a Duke Egyetemen hét éve mutatták be az első működő modellt. A köpeny eltéríti a mikrohullámú sugarakat, amelyek egy „rejtett” tárgy belsejébe áramlanak, és az enyhe torzulás következtében úgy tűnik, mintha semmi nem lenne ott. 

 A 3D nyomtatótechnológia fejlődésének következményeként ilyen köpönyeget ma már sokkal egyszerűbb és olcsóbb előállítani, mint akkor. Párezer dolláros (lehetőleg ráolvasztásos, azaz FDM) printer kell hozzá, és egy éjszaka alatt el is készül. Az alapanyag és az egész folyamat (nyomtató nélküli) összköltsége nem haladja meg a 100 dollárt. A villamosmérnök Yaroslav Urzhumov és munkatársai kinyomtattak egy tárgyat, ami úgy néz ki, mintha frizbi lenne ementáli sajtból. A (9,7-10,1 GHz) mikrohullám-sugarakat eltérítő lyukak helyét, méretét és formáját algoritmusok határozták meg, a gyártási folyamat 3-7 óra. 

A kutatók szerint a közeli jövőben a köpeny nagyobb hullámhosszon, így a látható és infravörös fény esetében is működőképes lesz. Nanotechnológiai módszerekkel (a mikrohullámú frekvenciákhoz használt polimerhez hasonló) átlátszó polimerből és üvegből szintén el lehet majd készíteni. Az első alkalmazások a hadi iparban várhatók, de békésebb ágazatokban szintén hasznosítható lesz. A lemezszerű köpeny közepén lévő (kb. 15 centis) „üres” területre Urzhumovék fényelnyelő tárgyat tettek. 

Amikor a mikrohullámú sugarak a lemez oldalán keresztül a tárgyra irányulnak, olyan érzésünk támad, mintha se az, se semmiféle árnyék nem lenne ott. Urzhumov szerint technikájukkal elvileg sokkal nagyobb tárgyak, készülékek is létrehozhatók. Számítógépes szimulációkat futtatott le, és arra a következtetésre jutott, hogy akár 2,5 centi vékony polimeralapú rétegek is kivitelezhetők több méter átmérőjű objektumokban. A tárgyak egyelőre csak oldalról nézve láthatatlanok. 

Ahhoz, hogy teljesen azok legyenek, a tárgyakat teljesen körbezáró nagyobb szerkezetté kell összeragasztani több köpenyt. 

 Mivel Urzhumov online megosztotta és használati utasítással látta el a tervfájlt, bárki hozzáférhet.

A VIDEÓ

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular