Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Idén januárban jelent meg Steve Vander Lexikonja

Steve Vander Ark könyvtáros egy iskolában. Mellette amatőr író, színjátszó és szónok. Az 50 éves Potter rajongó még le sem tette az első kötetet 10 évvel ezelőtt mikor elhatározta, hogy megírja A Harry Potter Enciklopédiát.

A lexikon első publikációja 2000-ben jelent meg egy internetes portálon, óriási sikert aratva. A további kötetek megjelenésével bővült az anyag a varázsló srác komplett világát feldolgozva, szereplők , helyszínek, jelenetek lexikális rendszerezésével.
potter
A hatalmas olvasottságú honlapra maga a szerző is felfigyelt. A kiadás elnyerte a "Rowling's Fan Site" díjat, a szerző határozott tetszésével.
Ő maga írta: " Ez egy nagyszerű oldal, jómagam mikor nem otthon írok besurranok egy internet kávézóba és innen ellenőrzök néhány adatot
ahelyett, hogy bemennék egy könyvesboltba Potter könyvet vásárolni. Milyen ciki lenne!
"

A harmónia egészen addig tartott míg Mr Ark kitalálta, hogy könyv formájában kiadja a lexikont. Innentől kezdve nagy pénz van a történetben, Ms Rowling nem tétlenkedett azonnal beperelte a könyvtárost. Alkalmanként nyilatkozta ugyan, hogy a bevételt jótékony célra fordítaná, ám a biztonság kedvéért felperesként összefogott a Potter filmek kiadójával a Warner Brothers-szel.

A New York-i Bíróságon múlt év tavaszán megszületett az ítélet, mely szerint a kiadást betiltják, legalábbis ebben a formában. Az ítélet helyt adott a szerző keresetének miszerint kizárólagos jogot formál a történetek kiadására, viszont nem létezik olyan privilégium mely irodalmi műre vonatkozó részletelemzést, lexikai vagy használati kalauzt, segédletet illetve ezek publikálását tilthatná.

Steve a következő félévet azzal töltötte, hogy megfeleljen a kritériumoknak, kompletten átírta 400 oldalas könyvét.
A jogszerű kiadvány végül idén januárban jelent meg A Lexikon: Egy jogtalan kalauz Harry Potter fantasztikus világához címmel.

Forrás: ProfitLine

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular