Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
J.K.Rowling

J. K. Rowling kislányát zaklatta a brit bulvársajtó

Ötéves kislányát zaklatva próbált a Harry Potter-könyvek szerzőjének közelébe férkőzni a bulvársajtó - egyebek mellett ez hangzott el az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóetikai botránya után elrendelt átfogó vizsgálat csütörtöki meghallgatásán.
A vizsgálatot - amelynek célja ajánlások kidolgozása a brit sajtó szabályozási rendszerének reformjára - David Cameron brit miniszterelnök rendelte el, miután a nyáron kiderült, hogy a News of the World című, azóta már felszámolt vasárnapi brit bulvárlap néhány éve feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt brit kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, exkluzív értesülésekre vadászva. A Murdoch-sajtóbirodalomhoz (News Corp.) tartozó lap a botrány kirobbanása után bejelentett felszámolásáig a világ legolvasottabb angol nyelvű újságja volt.

A lap munkatársai a 13 éves Milly Dowler mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét törték fel és hallgatták le, ráadásul amikor a kislány mobiltelefonjának elektronikus üzenetrögzítője megtelt, az újságírók törölték az üzeneteket. Ezzel hosszú időre tévútra terelték a nyomozást is, mivel a törléseket a szülők és a rendőrök is észlelték, és ebből arra következtettek, hogy az eltűnt gyermek még életben van. Milly holttestét végül csak fél évvel később találták meg.
A hatalmas felháborodást kavaró botrány kirobbanása után David Cameron független testület létrehozását rendelte el „a brit sajtó etikájának, kultúrájának, az általa alkalmazott módszereknek”, és különösen a nyomtatott sajtó szabályozásának felülvizsgálatára.

Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője csütörtökön jelent meg a bizottság előtt, és a vizsgálatot vezető bírónak a sajtó részéről őt ért zaklatásokat illusztrálandó elmondta: egy ízben az iskolából hazatérő első osztályos kislányánál talált egy neki címzett levelet, amelyet egy újságíró csúsztatott bele valahogy a gyermek iskolatáskájába. Az írónő felidézte azt is, hogy lesipuskás fotósok nagyobbik leányáról nyolcéves korában készítettek fürdőruhás tengerparti képeket.

Rowling arról is beszélt, hogy egy alkalommal élettársát telefonon felhívta munkahelyén egy ismeretlen, magát adóhivatali ügyintézőnek kiadva, és kérte minden személyes adatát. Az írónő férje, aki elhitte, hogy tényleg az adóhivataltól keresik, be is mondta adatait, köztük azt, hogy mennyi a fizetése. A hívóról később kiderült, hogy lesipuskás fotósoknak dolgozott, akik a kicsalt adatokat így mellékelni tudták a J.K. Rowling élettársáról készített képekhez.

Rowling, aki a Harry Potter-könyvek és a belőlük készült filmek forgalmazásából nem hivatalos értesülések szerint 500 millió font (175 milliárd forint) vagyonra tett szert, előző házából a sajtó és a lesipuskás fotósok folyamatos zaklatásai miatt volt kénytelen elköltözni egy nehezebben megközelíthető helyre.
Megjelent a csütörtöki meghallgatáson Sienna Miller színésznő is, aki elmondta: alkalmanként 10-15 fotós vette üldözőbe, akik nem egyszer leköpték őt, illetve trágárságokkal illették, valószínűleg azért, hogy „erőteljes érzelmi reakciót” váltsanak ki belőle, és ezt lefotózzák. Sokszor előfordult, hogy autóval vagy motoron üldözték, életveszélyes közlekedési helyzeteket okozva.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular