Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

A Harry Pottertől az Átmeneti üresedésig

A segélyből tengődő munkanélküli tanárnőből öt év alatt a világ egyik legbefolyásosabb nője vált. Rowling megírta minden idők legsikeresebb könyvsorozatát, majd 2007 óta hallgatott. Idén ősszel jelent meg első felnőtteknek szóló regénye, az Átmeneti üresedés. 

 1965. július 31.: Megszületik Joanne Rowling Chippong Sodburyben, 16 kilométerre Bristoltól. A félig skót, félig francia származású írónő édesapja a Rolls-Royce repülőgép-mérnöke. J. K. Rowling története – akárcsak Potteré – a King's Cross pályaudvaron kezdődik, hiszen szülei itt ismerkednek meg 1964-ben.

1970 – A Kis Jo megírja élete első meséjét a nála két évvel fiatalabb húgának egy Nyúl nevű nyúlról és egy Méhecske nevű óriás méhről. A következő években a névadási kreativitása sokat fejlődik. 

1976 – Rowling édesanyja megbetegedik, apjával pedig megromlik a kapcsolata (jelenleg sincsenek beszélő viszonyban). Kamaszkorának lenyomatát viseli Hermione, aki saját 11 éves képmásának karikatúrája, egyszerre megnyerő és roppant irritáló karakter. 

1982 – Rowling sikertelenül felvételizik az Oxfordra, így a dél-angliai Exeter Egyetemen kezd franciát és klasszika-filológiát hallgatni. 

1986 – Diploma után Londonban, az Amnesty Internationalnél helyezkedik el mint kétnyelvű titkárnő, és Afrika francia nyelvű részének emberi jogi kérdéseivel foglalkozik. 

1990 – Rowling és akkori kedvese elhatározzák, hogy Manchesterbe költöznek. Egy hét lakáskeresgélés után Rowling egyedül vonatozik vissza Londonba, mikor eszébe jut Harry Potter története. Még sosem volt ennyire izgatott, de nincs nála működő toll, amivel lejegyzetelhetné a gondolatait, a többi utastól kérni pedig egyszerűen nem mer. Így csak a fejében kavarognak az ötletek, késő éjjel pedig papírra veti a Harry Potter és a bölcsek kövének első oldalait. Az első regény születése közben, 

1990 decemberében hosszú betegség után elhunyt az írónő mindössze 45 éves édesanyja, akinek Rowling sosem mesélt Potterről. Az édesanya elveszítése megjelenik Harry történetében is. 

1991 – Rowling Portugáliába menekül. Egy hirdetésre válaszolva angoltanárként helyezkedik el. Itt találkozik Jorge Arantesszel, a portugál tévériporterrel, aki Rowlinggal együtt rajong Jane Austenért. 

1992-ben összeházasodnak. 

1993 – Július 27-én megszületik közös lányuk, Jessica Isabel Rowling Arantes. Rá három hónapra kimondják a válást 13 hónap és egy nap házasság után. Rowling decemberben Skóciába költözik féléves kislányával húgához, ekkor már három kész Potter-fejezettel a zsebében. Rowling ezt az időszakot tekinti élete legnagyobb kudarcának, depresszióval kezelik, és öngyilkosságot tervez. Ekkor születnek meg a dementorok is. Az írónő elkeserítő anyagi helyzete miatt szociális segélyre is pályázik. 

1995 – Miután kávézókban, kislányát altatva befejezi a Harry Potter első kötetét, beiratkozik a skót Edinburgh Universityre. 

1996 – Rowling elküldi a regény első három fejezetét egy irodalmi ügynökségnek, de nem jár sikerrel. Második próbálkozásra a Christopher Little ügynökség felveszi listájára. Tizenkét kiadó is elutasítja a kiadást. 

1997 – A londoni székhelyű Bloomsbury végül beleegyezik a kiadásba, amit a kiadóigazgató nyolc éves lányának köszönhet Rowling. Alice Newton ugyanis az első fejezet után azonnal kéri a folytatást, édesapja, Barry Cunningham viszont azt tanácsolja Rowlingnak, hogy a kiadás ellenére keressen magának „rendes munkát", mert gyerekkönyvek írásából nem lehet megélni. Júniusban megjelenik a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadása, J. K. Rowling név alatt. A „K" a Kathleen rövidítése, Joanne apai nagyanyja után. A nevét a kiadó kérésére változtatja meg, mivel Barry Cunningham fél attól, hogy a fiúk nem fognak női szerző által írt könyvet olvasni. Eközben az írónő pályázatot ad be a Skót Művészeti Tanácshoz, akik 8000 fontot ítélnek meg, így elkezdteti a Harry Potter és a titkok kamrája írását. Az első kötet elnyeri a British Book Awards Children's Book of the Year és a Smarties Book Prize Gold Medal for Ages 9–11 díjakat. 

1998 – A Harry Potter első kötetét kiadják az Egyesült Államokban is, Angliában pedig megjelenik a második is, amely ismét elnyeri a Smarties-díjat, és egy hónappal a boltba kerülése után már a legkeresettebb könyv a polcokon. 

1999 – Decemberben megjelenik a harmadik kötet, a Harry Potter és az azkabani fogoly. Rowling az első szerző, aki egymás után háromszor megnyeri a Smarties aranyérmét. 

2000 – A Harry Potter és a Tűz Serlege egy napon jelenik meg Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, minden eddigi rekordot megdöntve. Az első kiadásnál egymilliós példányszámban nyomott könyvből több mint 300 ezret adnak el az első napon Nagy-Britanniában. A Warner Brothers megveszi a sorozat filmjogait. 

2001 – Rowling megkapja a Brit Birodalom Érdemrendjét a gyermekirodalomért tett szolgálataiért. December 26-án összeházasodik második férjével, dr. Neil Murray orvossal. Elkezdődik Harry Potter filmes karrierje is, a mozikban is tarol. 

2002 – A Harry Potter és a titkok kamrája moziváltozatával még több rajongót szerez magának a sorozat.

2003 – Március 24-én megszületik Rowling kisfia, David Gordon Rowling Murray. Júniusban megjelenik a Harry Potter és a Főnix Rendje. Az ötödik kötet minden idők leggyorsabban fogyó könyve lesz.

2004 – Moziba kerül az Azkabani fogoly. 

2005 – Január 23-án megszületik Rowling második lánya, Mackenzie Jean Rowling Murray. Júliusban kerül a boltokba a Harry Potter és a félvér herceg, amelyből 9 millió példányt adnak el világszerte az első 24 órában. Novemberben a negyedik film is a mozikba kerül. 

2007 – A Harry Potter és a Főnix Rendje filmadaptációja júliusban kerül a mozikba, napokon belül pedig kiadják a történet utolsó részét is; a Harry Potter és a halál ereklyéit, amelyből 11 millió példányt adnak el az első napon. Decemberben megjelenik a Bogár bárd meséi is, amely Harry Potter világának legendás mesekönyve. 2009 – Megjelenik a Harry Potter és a félvér herceg a mozikban. 2010 – A Harry Potter és a halál ereklyéit két részben filmesítik meg, az első rész 2010 novemberében kerül mozikba. A sorozat hét Oscar-jelölés mellett 28 BAFTA-jelölést tudhat magáénak. 

2011 –Bemutatják a Harry Potter és a halál ereklyéi második részét is, így a filmsorozat is véget ér. 

2012 - Rowling elindítja a Pottermore weboldalt, amely újra Harry Potter világába kalauzol, újabb információkkal a szereplőkről, helyszínekről, tárgyakról. Jelenleg összesen 15 milliárd fontnyi értéke van a Harry Potter márkanévnek, a könyvekből pedig több mint 450 millió példányt adtak el, összesen 67 nyelven. Rowlingnak szeptember 27-én új könyve jelenik meg The Casual Vacancy címmel. A felnőtt célcsoportnak szóló, 650 oldalas regényből az első három hétben több mint egymillió példányt adnak el. A történet egy fiktív brit faluban, Pagfordban játszódik, ahol egy váratlan haláleset miatt megüresedik a községi tanács egyik széke, és versenyfutás kezdődik a hely betöltésére. Politika és különböző társadalmi és magánéleti problémák állnak a regény homlokterében, mint a prostitúció, drogfüggőség vagy a nem kívánt terhesség. A regény kritikai fogadtatása vegyes. A Guardian szerint „nem mestermű, de végső soron nem is rossz: intelligens, tisztességesen megírt és gyakran mulatságos." A Time szerint nagy, ambiciózus műről van szó, amely zseniális, profán, vicces és felkavaró, és mentes minden mellébeszéléstől. Más orgánumok szerint viszont az Átmeneti üresedésben az olvasó nem kerül olyan szinte intim viszonyba a karakterekkel, mint Harryékkal. A Los Angeles Times szerint sem idézi fel a Harry Potter varázsát az új regény, a Daily Mail pedig kijelenti, hogy a regény nem más, mint több mint 500 oldalnyi, irodalomnak álcázott könyörtelen szocialista kiáltvány. A könyvkereskedők viszont remélik, hogy a kritikai fogadtatástól függetlenül az év könyvsikere lesz. Első felnőtteket célzó regénye után az írónő bejelenti, hogy jelenleg két, a Harry Potter célcsoportjánál fiatalabb olvasókat megcélzó könyvön is dolgozik, és következő, felnőtteknek szóló regénye is készül. Balázs István, a magyar nyelvű Harry Potterekért felelős Animus Kiadó egyik alapítója megerősíti, hogy nem ők fogják kiadni a The Casual Vacancy magyar változatát, mivel Rowling ügynöksége versenytárgyalást hirdetett, amelyet a GABO Könyvkiadó nyert meg. Az Átmeneti üresedés december közepétől kapható Magyarországon.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular