Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Harry Potter halálos főzetei a valóságban is kiütnek

Harry Potter-lázban ég a világ, ez nem vitás - mi most utánajártunk, mennyi valóságalapja van J. K. Rowling varázsvilágának, halálos főzeteinek és gyilkos növényeinek. Júlia halála csak mese volt Már William Shakespeare is előszeretettel "küldte a másvilágba" főhőseit. 

Dr. Zacher Gábor, az ismert toxikológus elárulta, mennyire valószínű az, hogy a Shakespeare-művekben szereplő mérgek valóban halálosak. A Rómeó és Júliában a főhősnő klinikai halála is több sebből vérzik. Mint ismeretes, Júlia egy olyan szert kap Lőrinc baráttól, amitől a lány 42 órára tetszhalott lesz. 

A toxikológus azonban megosztotta velünk: akkoriban még nem is létezett ilyen szer, de most már igen - ez a barbiturát. "Ezt az 1800-as évek végén szintetizálták Veronában. De azt kell mondjam, olyan szert még akkoriban nem ismertek, ami álhalált okozott volna." A barbiturát egyébként a barbitursav származékaiból készült altató, nyugtató. Korábban évtizedekig alkalmazták az alvászavarral, nyugtalansággal küszködő betegeknél, de veszélyes, mivel súlyos gyógyszerfüggőséget okozhat. 

 Harry Potter: A mandragóra sikolyába valóban bele lehet halni 

 Ma azonban a Harry Potter-filmek varázsitalai és mérgező növényei a legfőbb beszédtémák - és dr. Zacher szerint J. K. Rowling regényében minden méreg leírása valódi. "Fontos tudni, hogy kinek milyen fából van a varázspálcája. Harry Potternek magyalból van a pálcája, ami valójában egy igen vízhajtó hatású növény. Terméseinek elfogyasztása akár 6-8 liter vizeletet eredményez, mely életveszélyes állapotot jelent." 

 A másik, gyakran előforduló veszélyforrás a varázsbirodalomban a mandragóra. "Aki meghallja a mandragóra sikolyát, azonnal szörnyet hal" - hangzik el az okos kis boszorkány, Hermione Granger szájából. Nos, az eminens kislánynak most is igaza volt: "A mandragórát már az Ótestamentumban is említik - ez L-szkopolamint és antropint tartalmaz, melyek hallucinogének. Valójában a mandragóra sikolyába bele lehet halni, mert az antropinmérgezés halálos szívritmuszavart okozhat, illetve a hallucináció kapcsán veszélyes cselekvésekre sarkallhat: például valaki gondolhatja magáról, hogy meg tud állítani egy száguldó vonatot, esetleg repülni is képes" - mondta dr. Zacher a Harry Potter-film kapcsán. 

Gyűrűk Ura: függni akár egy gyűrűtől is lehetséges 

A Gyűrűk Ura sem nélkülözi az extrém betegségeket és hallucinációkat. Amikor a még ép testű Szméagol megtalálja az Egy Gyűrűt, teljesen a rabja lesz - majd szinte belebolondul a mágikus tárgy imádatába, és válik a torz testű szörnnyé, Gollammá. "A való életben is természetesen léteznek ezek a függőségek. Az alkohol, a csokoládé, a munka, az evés, a szex, a vásárlás, a koffein, a nikotin is képes azt a fajta függést kialakítani, amit a filmbeli gyűrű" - vallja dr. Zacher. A függőség, más néven addikció egyébként komoly betegség, hiszen olyan kényszeres viselkedési mintákba csaphat át, melyek megszüntetése sikertelen.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular