2010. szeptember 14., kedd

JK Rowling 10 millió fontos adománya


A Harry Potter könyvek szerzője nagyvonalú adománnyal támogatja az Edinburgh-i egyetemet, ahol az anyja nevét viselő kutatóközpontot hoznak létre a szklerózis multiplex "titkának leleplezésére".

A szklerózis multiplex egy súlyos autoimmun betegség, amely a központi idegrendszer gyulladásával jár. A rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velőshüvelyt támadja meg, feloldja, roncsolja azt. A szklerózis multiplex elnevezés arra utal, hogy számos idegszálon, azaz többszörösen (multiplex) alakulnak ki kemény heges területek (szklerózis).

JK Rowling édesanyja 45 évesen a szklerózis multiplex szövődményeibe halt bele. A sikeres írónő arra is utalt, hogy szeretne "valamit visszaadni" Edinburgh városának.

Az Anne Rowling nevét viselő klinika más degeneratív betegségeket is kutatnak majd, így az Alzheimer, a Parkinson és a Huntington kórt.

JK Rowling még szegényen az edinburgh-i kávéházakban kezdte írni Harry Potter történeteit. Mostani adománya a legnagyobb, amelyet valaha is tett, egyben a legnagyobb összegű támogatás, amit az Edinburgh-i egyetem eddig kapott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése