2010. július 26., hétfő

J. K. Rowling – egy szőke nő varázslatos fantáziával


Ma már minden róla szóló írásban felemlegetik azokat az éveket, amikor egész napokat kávéházakban töltött lányával, hogy ne a hideg lakásban kelljen fagyoskodniuk. Egy kávéházban fejezte be a Harry Potter első részét is, amely – bár kezdetben nem hitt benne – rövidesen világsiker lett.

Rowling ma már Anglia egyik leggazdagabb asszonya, több pénze van, mint a királynőnek, s azon kevesek egyike, aki a vagyonát nem örökölte, és nem is cégvezetőként szerezte, hanem kizárólag csak saját magának és a fantáziájának köszönheti. Rowling a gyorsan jött hírnévvel is okosan bánik: orvos férjével és három gyermekével megpróbál távol maradni a show-biznisz zajos világától. Vagyonából nagylelkűen adakozik, a Harry Potter ötödik részének kiadása előtt például a könyv első oldalainak megjelentetésére kizárólagos jogot adott a hajléktalanlapoknak.

A sors kiemelkedő fantáziával áldotta meg Harry Potter kitalálóját, aki már gyerekkorában is saját műveivel szórakoztatta testvéreit. Az egyetemen franciát és klasszika-filológiát tanult, majd titkárnőként dolgozott. Már akkor körvonalazódott benne Harry Potter figurája, s a történetet Portugáliában is folytatta, ahol angoltanárnő lett. Itt született meg első kislánya is, akivel aztán a válása után sokat kellett nélkülöznie.

2 megjegyzés: