2010. december 11., szombat

Harry Potter halálos főzetei a valóságban is kiütnek

Harry Potter-lázban ég a világ, ez nem vitás - mi most utánajártunk, mennyi valóságalapja van J. K. Rowling varázsvilágának, halálos főzeteinek és gyilkos növényeinek.

Júlia halála csak mese volt

Már William Shakespeare is előszeretettel "küldte a másvilágba" főhőseit. Dr. Zacher Gábor, az ismert toxikológus elárulta, mennyire valószínű az, hogy a Shakespeare-művekben szereplő mérgek valóban halálosak.

A Rómeó és Júliában a főhősnő klinikai halála is több sebből vérzik. Mint ismeretes, Júlia egy olyan szert kap Lőrinc baráttól, amitől a lány 42 órára tetszhalott lesz. A toxikológus azonban megosztotta velünk: akkoriban még nem is létezett ilyen szer, de most már igen - ez a barbiturát. "Ezt az 1800-as évek végén szintetizálták Veronában. De azt kell mondjam, olyan szert még akkoriban nem ismertek, ami álhalált okozott volna."
A barbiturát egyébként a barbitursav származékaiból készült altató, nyugtató. Korábban évtizedekig alkalmazták az alvászavarral, nyugtalansággal küszködő betegeknél, de veszélyes, mivel súlyos gyógyszerfüggőséget okozhat.

Harry Potter: A mandragóra sikolyába valóban bele lehet halni

Ma azonban a Harry Potter-filmek varázsitalai és mérgező növényei a legfőbb beszédtémák - és dr. Zacher szerint J. K. Rowling regényében minden méreg leírása valódi. "Fontos tudni, hogy kinek milyen fából van a varázspálcája. Harry Potternek magyalból van a pálcája, ami valójában egy igen vízhajtó hatású növény. Terméseinek elfogyasztása akár 6-8 liter vizeletet eredményez, mely életveszélyes állapotot jelent."

A másik, gyakran előforduló veszélyforrás a varázsbirodalomban a mandragóra. "Aki meghallja a mandragóra sikolyát, azonnal szörnyet hal" - hangzik el az okos kis boszorkány, Hermione Granger szájából. Nos, az eminens kislánynak most is igaza volt: "A mandragórát már az Ótestamentumban is említik - ez L-szkopolamint és antropint tartalmaz, melyek hallucinogének. Valójában a mandragóra sikolyába bele lehet halni, mert az antropinmérgezés halálos szívritmuszavart okozhat, illetve a hallucináció kapcsán veszélyes cselekvésekre sarkallhat: például valaki gondolhatja magáról, hogy meg tud állítani egy száguldó vonatot, esetleg repülni is képes" - mondta dr. Zacher a Harry Potter-film kapcsán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése