2012. június 23., szombat

Boszorkányság miatt átkozták ki a Harry Potter színésznőjének rokonát

Emma Watson, aki boszorkányt játszik a Harry Potter filmekben, hordozhat génjeiben „mágikus erőt”, hiszen rokona egy boszorkányságért elítélt 16. századi nőnek.

A Hermione Granger boszorkány szerepéért 18 millió fontot bezsebelő 19 éves Watson vérségi kapcsolatban áll a 14 generációval ezelőtt élt Joan Payle-lel.

Watsonnak, az Essex grófságbeli Great Walthamból származó távoli rokona egyike annak a 270 személynek, akiket fennmaradt korabeli dokumentumok szerint boszorkányság vádjával fogtak perbe Erzsébet királynő uralkodása idején. Payle-t azonban – a dokumentumok tanúsága szerint – csak kiátkozták az egyházból, de nem égették meg. Bár a nő elítélésének részletei tisztázatlanok, úgy tűnik, nem házasodott meg, ezeket a szegény védtelen embereket pedig koruktól függetlenül akár egyedülállók, akár özvegyek voltak, általában boszorkánysággal vádolták meg a 16. században.

Anastasia Tyler genealógus, aki Watson genetikai örökségét vizsgálta, nem mindennapi jelenségnek tartja, hogy egy 16. századi boszorkányper vádlottjának családfáját tanulmányozhatjuk. A genealógusnő szerint a Payle gyakori családnév, és viselői az 1500-as évekből, egy az Essex grófságban lévő szűk, mindössze 100 mérföldes körzetből származnak.

Watson Oxfordshire-ben nevelkedett – mintegy 100 mérföldre e területtől.

The Telegraph

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése