Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Harry Potter és a rasszizmus - a legkülönösebb külföldi egyetemi órák

Ha a magyar egyetemisták úgy érzik, néhány felvett kurzusnak semmi értelme, vessenek egy pillantást az amerikai órákra. Van, ahol Lady Gaga életművét tanulmányozzák, más egyetemen pedig David Beckham frizurájából és családi viszályaiból készülnek a diákok a vizsgákra.

Közeledve a vizsgaidőszakhoz, a nagy hajtásban irigykedhetnek egy kicsit a magyar egyetemisták, hogy néhány amerikai társuknak mennyivel könnyebb felkészülni egy-egy vizsgára.
Joggal gondolhatják, hogy sokkal egyszerűbb lehet egy sztár életéről, szerelmeiről, frizurájáról mesélni a vizsgabizottságnak, mintsem jegyzetek és szakirodalmak felett görnyedni, aztán a kínpadra lépni.

Lady Gaga viszonylag fiatalon akkora feltűnést képes kelteni maga körül, hogy egy pillanatra sem veszti érdekességét a média világában. Olyannyira tehetségesnek bizonyult a popszakmában, hogy néhány éves pályafutása is elég volt ahhoz, hogy egyetemi kurzus induljon a neve alatt.

A Dél- Kaliforniai Egyetemen egy rajongó tanárnak köszönhetően az énekesnő dalainak hangzásvilágának érdekességeit oktatják, és mindezt egy szociológiai fonalra fűzik fel. A szociológia úgy kapcsolódik Gagához, hogy a kurzust bevezető oktató szerint az énekesnő hírnevét ilyen alapokon a legésszerűbb vizsgálni.
A tanár mellesleg eddig harmincszor tombolt Lady Gaga koncertjein- természetesen a hiteles előadások céljából.

Egy másik, kicsit régebb óta éneklő amerikai nő, Beyoncé is az órarendbe került. "A New Jersey-i Rutgers Egyetemen tudományos keretek között elemzik az énekesnő videoklipjeit és számait. A diákoknak össze kell hasonlítaniuk Beyoncé dalait olyan szerzők munkájával, mint Alice Walker"- olvashatjuk a lifemagazin.hu oldalon.


Egy furcsának mondható - David Beckham hajviseletével, gyerekeivel, feleségével és családi botrányaival foglalkozó - kurzushoz a hallgatók még tankönyvet is kapnak. A Staffordshire Egyetemen tizenkét hetes a Sport, média és kultúra néven futó, a focista izgalmas életével foglalkozó tárgy.

Talán a legelvetemültebb ötlet, hogy a Kaliforniai Egyetemen 2 féléven keresztül foglalkoznak azzal, hogy a Simpson család életét a filozófiai gondolkodás mentén Nietzsche és Platón elvei alapján vizsgálják.
Nagy hangsúlyt fektetnek több olyan kérdésre is - ami elég belemagyarázási készséggel - megválaszolja az élet nagy talányait. "A kérdések között szerepel, az is, hogy vajon Homer hírhedt kifakadása, a D'Oh egzisztenciálisan árulkodik-e valamiről? Vagy, hogy Marge monumentális égig érő hajkoronája az elnyomás szimbólumát képviseli?"- írja a lifemagazin.hu.

Fantasztikus filmeket nézve sokszor gondolunk arra, milyen jó is lenne olyan szuperhőssé válni, mint aki a vásznon is szerepel. A valóságban is adódik erre lehetőség - még, ha nem is úgy, ahogy a filmben látható.
"Harry Potter - az illúziók korában" címmel indult huszonkétszer másfél órás kurzus a Durham Egyetemen.
Természetesen varázslásra nem képesek megtanítani a diákokat, de azt teljes mértékben kielemezhetik a hallgatók, hogy J. K. Rowling regénye hogyan tükrözi a mai társadalom előítéletességét.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular