Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Harry Potter kreatívvá varázsol!

A Harry Potter regények és más fantasy művek napjainkban példátlan népszerűsége szinte senkit nem hagy hidegen. Jellemzően vannak a megszállott rajongók, akiket több-kevesebb időre beszippant a mágia világa, és vannak a szkeptikus fejcsóválók, akik szerint semmi jó nem sül ki abból, ha efféle, realitástól elrugaszkodott dolgokkal kábítják magukat az emberek. Ez utóbbi csoport különösen a fiatalság lelki-szellemi egészségéért és épüléséért aggódik, amit veszélyeztetve látnak a fantasy irodalom által.

Hogy mennyire nincs igazuk, azt egy kísérlettel igazolták a Lancaster University kutatói. A 4-6 éves gyerekek részvételével végzett kutatás során ugyanis bebizonyosodott, hogy az a fajta mágikus gondolkodás, ami ezeket a műveket áthatja, szoros kapcsolatban a kreativitással, ezen keresztül pedig pozitívan hat a gyerekek problémamegoldó képességére.

A vizsgálat során két csoportra osztották a gyerekeket. Az egyik csoport tagjainak egy 15 perces részletet vetítettek a Harry Potter és a bölcsek köve filmváltozatából, a másik csoport tagjai viszont nem részesültek ebben az élményben. A kutatás következő szakaszában a gyerekek olyan feladatokat kaptak, melyek megoldásához kreatív gondolkodás szükséges, illetve a megoldások színvonala képet ad a kreativitás szintjéről is. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a gyerekek, akik megmártózhattak a mágia világában, látványosan jobban teljesítettek ezekben a feladatokban. „A mágikus gondolkodás lehetővé teszi, hogy a gyerekek fantasztikus, képzeletbeli világokat teremtsenek, aminek köszönhetően sokkal komplexebben fogják fel a világot. Az eredmények azt mutatják, hogy a mágiával kapcsolatos könyvek és filmek segítenek kiterjeszteni a gyerekek képzeletét, és ezáltal kreatívabb gondolkodásra ösztönzik őket.” – kommentálták az eredményeket a Lancaster University pszichológusai.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular